Ciasteczka z wisienką (15 sztuk)

Składniki

Ciasto na spód:
300 g mąki
150 g masła
50 g cukru
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
Ciasto na wierzch:
3 białka
70 g cukru
3 żółtka
40 g mąki pszennej
40 g mąki kukurydzianej
Dekoracja:
15 wisienek kandyzowanych lub z syropu

Sposób przyrządzenia

Z mąki, masła, cukru, żółtka i wody zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Rozwałkować, wyciąć okrągłe ciasteczka. Posmarować białkiem.

Na część górną ciastek – białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z żółtkami. Oba rodzaje mąki przesiać do masy jajecznej i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć do szprycy i wyciskać ciasto na okrągłe ciasteczka. Udekorować wisienkami. Piec 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.