Ciasteczka czekoladowe i fistaszkowe (30 sztuk)

Składniki

Czekoladowe:
120 g masła
50 g cukru
2 łyżki mleka
1 cukier waniliowy
esencja miętowa
1 jajko
szczypta soli
150 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 g kakao
100 g gorzkiej czekolady
50 g drobno posiekanych orzechów nerkowca
Dekoracja:
cukier puder
karmel

Fistaszkowe:
100 g masła orzechowego
150 g brązowego cukru
1 jajko
100 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 g siekanych orzechów ziemnych
100 g zmielonych płatków owsianych
Dekoracja:
biały lukier

Sposób przyrządzenia

Masło utrzeć z cukrem, mlekiem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać esencję miętową, jajko i sól. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać z masą maślaną. Czekoladę posiekać, wrzucić do ciasta, dodać orzechy nerkowca. Z masy formować podłużne ciasteczka i układać je na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15 min w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować karmelem.

Masło orzechowe utrzeć z cukrem, dodać jajko, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać orzeszki i płatki. Wszystko wymieszać. Masę układać na blachę wyłożoną pergaminem, formując prostokąty. Piec 10-15 min w 180 stopniach. Ostudzić. Udekorować kratką z białego lukru.