300 g mąki
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
200 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany
Z mąki, obu rodzajów cukru, żółtek i masła zagnieść ciasto. Podzielić je na pół, do jednej części dodać kakao i śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na dwie godziny.
Z obu części ciasta odciąć po 2/3 i rozwałkować z prostokątne blaty o grubości 1 cm. Ostrym nożem wycinać długie paski ciasta o szerokości 1 cm. Układać obok siebie po trzy paski (na przemian jasne i ciemne), na to jeszcze dwie warstwy po trzy paski. Pozostałe części jasnego i ciemnego ciasta rozwałkować na grubość 1/2 cm. Połowę szachownicy zawinąć w jasne, a połowę w ciemne ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Pokroić w plasterki o grubości ½ cm. Piec 10-12 min, na blasze wyłożonej pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.