Ciasteczka kruche-kokosowe (32 sztuki)

Składniki

Ciasto:
6 łyżek miękkiego masła
½ szklanki cukru
1 jajko
½ łyżeczki aromatu waniliowego
1 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
8 łyżek wiórków kokosowych

Dekoracja:
1 opakowanie polewy czekoladowej
1 opakowanie białego lukru

Sposób przyrządzenia

Masło utrzeć z cukrem, jajkiem i aromatem waniliowym. Resztę sypkich składników wymieszać dokładnie w oddzielnej misce, dodać do masy maślanej. Zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min w temperaturze 180 stopni. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić ciasteczka do ostygnięcia. Udekorować je spiralkami z polewy czekoladowej i lukru.