Jaja ubić na pianę. Dodać cukier i sól, mieszać aż do roztopienia cukru. Mąkę przesiać wraz z mąką ziemniaczaną, dosypać krótko mieszać. Roztopić masło i letnie dodać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto. Piec 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Żelatynę na krem moczyć przez 10 minut w zimnej wodzie. Z proszku budyniowego, mleka i cukru ugotować budyń - po ostudzeniu przetrzeć przez sitko. Dodać cukier waniliowy, żółtko, ser i skórkę z cytryny. Wymieszać.
Żelatynę wraz z wodą przelać do małego garnka i rozpuścić - dodać do kremu. Następnie krem równomiernie rozsmarować na cieście.
Truskawki obrac z szypułek, odkroić zielone części (jeśli są), umyć, odsączyć. Trochę posłodzić. Następnie ciasno układać obok siebie na cieście.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać cukier, sok porzeczkowy. Lekko ostudzić, a następnie skropić nią truskawki.
Zdjąć brzeg tortownicy i udekorować tort bitą śmietaną.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.