Boeuf Strogonow

Składniki

50 dag chudej wołowiny
1 cebula
30 dag pieczarek
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 i 1/2 szklanki bulionu mięsnego
1 łyżka mąki
śmietana
sól, pieprz, olej, pęczek natki pietruszki
2 łyżki słodkiej papryki

Sposób przyrządzenia

Mięso oczyścić z błon, pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju, przełożyć do rondla. Dodać oczyszczoną, pokrojoną w plasterki i podsmażoną cebulę, oraz pieczarki. Następnie wlać bulion i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozmieszać w odrobinie wody i wlać do mięsa. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec posypać posiekaną natką.