Rolada cielęca z porami

Składniki

70 dag mostka cielęcego
1 łyżka musztardy

Farsz:
3 szklanki porów pokrojonych w plasterki
3 szklanki pieczarek pokrojonych na kawałki
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki pokruszonego świeżego chleba
1/2 szklanki startego parmezanu
1/4 szklanki posiekanej natki
tymianek, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Rozgrzać oliwę, usmażyć pory i pieczarki. Przyprawić do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Odstawić, przestudzić. Dodać pokruszony chleb, parmezan i natkę, wymieszać.
Cielęcinę delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość 1 cm.  Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą. Na mięsie rozłożyć równomiernie farsz, ściśle zrolować i następnie związać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami.
Piec roladę pod przykryciem, w temperaturze 200 stopni około godziny, co pewien czas podlewając wodą, a potem wytworzonym sosem.
Podawać z ziemniakami pieczonymi lub z wody i z surówkami.