1/2 kg piersi indyka
1 kg okrawków z mięsa
20 dag bułki pszennej
szklanka śmietanki
20 dag pieczarek
natka pietruszki
2 jajka
włoszczyzna (bez kapusty)
sól, pieprz, curry, czosnek i przyprawa do zup do smaku
Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, posypać przyprawami. Okrawki umyć, zemleć razem z rozdrodnioną i namoczoną w śmietance bułką oraz oczyszczonymi i opłukanymi pieczarkami, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i jajkami, doprawić, rozlożyć na przygotowanych plastrach mięsa. Zwinąć mięso w rulon i zawinąć w folię aluminiową. Obwiązać szpagatem jak baleron, włożyć do wrzącej, osolonej wody z oczyszczoną i opłukaną włoszczyzną z przyprawami, gotować około 1 godziny, na małym ogniu, pod przykryciem. Po ugotowaniu ostudzić, obciążając deseczką. Potem pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i udekorować. Podawać z dowolnym sosem (np. pieczarkowym) lub w galarecie.