placki z kaszy gryczanej

Składniki

* 1 szklanka kaszy gryczanej (suchej)
* 3 łyżki maki pszennej
* 3 jajka
* 3 łyzki cukru pudru
* 1/4 łyzeczki sody
* 1/4 łyzeczki soli

Sposób przyrządzenia

Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku, przekładamy do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Można ją odcedzić pozostawić pod przykrywką do ostudzenia, a nawet na calą noc. Mieszamy, mąkę, żółtka, sode, sól, cukier puder i kaszę, a następnie dodajemy ubita na sztywno piane z białek. Delikatnie mieszamy, drewniana łyzką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący nakładamy łyżką ciasto, formując dość grube placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z ulubionym dżemem i ew. z bitą śmietana.

 

Można robić też bez cukru pudru