Wymieszaj mąkę, pokrojone w kawałki masło, cukier, żółtka, szczyptę soli, rum i skórkę z cytryny. Dodaj rozkruszone drożdże i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto i znów odstaw aby wyrosło. Rozwałków potem na płat o grubości 1 cm i foremką powykrawaj z niego kółeczka.
Porozkładaj na papierze do pieczenia, oprósz mąką i znów odstaw do wyrośnięcia.
W rondelku z ok. 2 cm warstwą oleju podsmaż kółeczka, aż do przyrumienienia.
Utrzyj polewę z cukru pudru, soku z cytryny i 2 łyżeczek gorącej wody.
Połowę polewy zafarbuj barwnikiem na różowo. Rozpuść czekoladę. Udekoruj pączki.
Lukier posyp perełkami.
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.