115 g kiełbasy wieprzowej
2 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry bekonu, każdy o wadze około 100 g
115 g kiełbasy czosnkowej, pokrojonej w grube plastry
1 cebula pokrojona w plastry
2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki
450 g kiszonej kapusty
425 g wywaru z kurczaka
115 ml białego wytrawnego wina
6 jagód jałowca
1 łyżeczka nasion kminku
1 liść laurowy
675 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
¼ łyżeczki soli
pieprz do smaku
2 posiekane kiszone ogórki do dekoracji
świeży koperek do przybrania
4 porcje
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 1 godzina
Kiełbasę wieprzową nakłuwamy widelcem kilkanaście razy. W brytfannie, albo dużej patelni podgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej kiełbaskę, plastry bekonu i kiełbasy czosnkowej, aż do lekkiego zbrązowienia. Mięso i kiełbasę przekładamy na talerz i przykrywamy. W tym samym naczyniu podsmażamy cebulę i marchewkę. Wyjmujemy i kładziemy na talerzu.
Kapustę kiszoną gotujemy około 3 minut. Dolewamy wywar, białe wino, wrzucamy kminek, liść laurowy, ziemniaki i jagody jałowca. Solimy i pieprzymy. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę, przykrywamy i dusimy około 20 minut.
Kiełbasę wieprzową kroimy w grube plastry. W żaroodpornym naczyniu kładziemy warstwę cebuli i marchewki, następnie warstwę obydwu kiełbas i bekonu. Przykrywamy kapustą i ziemniakami, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20 minut. Wyjmujemy liść laurowy, dekorujemy danie koperkiem, kiszonymi ogórkami i podajemy.