Słodkie naleśniki z serem i owocami

Składniki

Ciasto naleśnikowe
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
½ szklanki wody
2 łyżki stopionego masła
¼ łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżki oleju do smażenia

Nadzienie
300 g białego twarogu
3 łyżki stołowe cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
1 jajko
4 łyżki bakalii
1 szklanka dowolnych owoców np. truskawek


6 porcji
Czas przygotowania 25 minut
Czas smażenia 15 minut

Sposób przyrządzenia

Mąkę, wodę, mleko i sól ubić trzepaczką. Gdy składniki się połączą dodać jajka i ubijać jeszcze przez chwilę. Wlać 2 łyżki stopionego masła, wymieszać i odstawić na 15 minut.

Do salaterki włożyć twaróg, dodać jajko, cukier puder i cukier waniliowy. Ubić mikserem na puszystą masę. Wsypać bakalie i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i wlewać porcje ciasta. Naleśnikowy placek smażyć na średnim ogniu.

Naleśniki układać na płaskim talerzu. Jeszcze gorące smarować farszem serowym składać w trójkąt lub zwijać w rulon. Dekorować owocami i podawać. Można naleśniki ułożyć – razem z owocami – na żaroodpornym półmisku, skropić masłem, oprószyć cukrem pudrem i wstawić na 10 minut do nagrzanego (200 stopni) piekarnika.