Gołąbki

Składniki

1 kg mięsa mielonego
3 szklanki białego ryzu
1 jajko
sól
pieprz
przyprawa do gyrosa
świeży koperek
ząbek czosnku lub 1 cebula
ok. 15 liści kapusty
kostka rosołowa

Sposób przyrządzenia

Zagotować ryż na półmiękko, w misce wymieszać go z mięsem mielonym, jajkiem, posiekanym koperkiem. Przyprawiamy do smaku, dodajemy rozdrobniony czosnek lub podsmazoną cebule.

W garnku przez 5 minut gotujemy liście z kapusty, a przez kolejne 15 minut parzymy je.


Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty i kladziemy gołabki.Zalewamy wodą i wrzucamy kostkę rosolową.Gotujemy około 20-30minut na wolnym ogniu.


Gołąbki podaję we wlasnym sosie pomidorowym.


Smacznego