Najpierw robimy farsz:
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Gotujemy w garnku ok.1,5 l wody i wrzucamy do niej 1 kostkę rosołową. Dodajemy starte pieczarki, gotujemy je ok.5 min i odcedzamy. Cebulkę drobno kroimy, szklimy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy ugotowane pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto:
Składniki do ciasta połączyc ze sobą, rozwałkowac wałkiem, wcześniej podsypując mąką. Wykrajac koła, nakładając ok.1 - 1,5 łyżeczki farszu, dobrze zlepic. Układac na blaszce posmarowanej margaryną. Jajko rozbełtac i smarowac pedzelkiem wierzch pasztecika.
Piec na złoty kolor czyli ok. 20 min. w 180`C.
Uwagi:
Do wykrojenia pasztecików można użyc przyrząd do robienia pierogów. Ja używam lejku z "ząbkami" wtedy nie mam tyle pracy przy wycinaniu kół. Idealnie się sprawdza.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.