Sernik na ciemnym spodzie.

Składniki

Ciasto kruche:
3 żółtka
1/2 kg mąki
1/2 paczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3 łyżki ciemnego kakao
kilka kropli olejku rumowego lub arakowego.

Masa serowa"
1,5 kg tłustego twarogu
1 kostka masła
6 jajek
6 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok z tej pomarańczy
Bakalie( orzechy, migdały, rodzynki)
Mąka do osypania bakalii

Polewa czekoladowa 2 szt.
Wiórki do posypania.

Sposób przyrządzenia

1.Przygotować kruche ciasto zagniatając wszystkie składniki. Musi zebrać się w kulę. I trochę podobne do    kruszonki ale nie pokruszone.

Wstawić do zamrażarki.

2. Ser zemleć dwa razy .

    Żółtka utrzeć z cukrem i masłem

    Stopniowo dodawać ser i kaszę manną. Ucierać aż będzie jednolita puszysta masa. Dodać skórkę i sok

    z pomarańczy. Dokładnie wymieszać.

    Bakalie osypać mąką otrzepać na sitku i dodać do masy serowej.

    Ubić białka i dodać do masy serowej. Wymieszać delikatnie.

3. Na wysmarowaną masłem blachę i wysypaną tartą bułką ścieramy na tarce 3/4 ciasta. Na nie wykładamy

    masę serową. Na masę ścieramy pozostałą część ciasta.

4. Pieczemyw 180 stopniach aż się zarumieni.

5. Po upieczeniu piekarnik uchylamy i nie wyjmujemy ciasta.

6. Gdy ciasto jest ostudzone , polewamy czekoladową ciemną polewą i posypujemy grubą warstwą wiórków

    kokosowych.

 

Smacznego!!!