Ciasto : 2 jajka i 3 żółtka , 1 szklanka cukru , cukier waniliowy , 1/2 szklanki oleju , 1 szklanka maślanki , 2,5 szklanki mąki , 3 łyżeczki proszku do pieczenia .
Beza kokosowa : 3 białka , szczypta soli , 1/2 szklanki cukru , 10 dag wiórek kokosowych .
Do miski wybić jajka i żółtka , dodać cukier i cukier waniliowy , zmiksować . Miksując wlewać stopniowo olej i maślankę . Przesiać mąkę wymieszaną a proszkiem do pieczenia . Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , ubijając dodać stopniowo cukier . Na koniec wsypać kokos , wymieszać . Masę bezową wylać na ciasto , piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . SMACZNEGO .