Sernik z wiórkami - przepis. Przepisy na Serniki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Ciasto na spód:
1 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl cukru
1 jajko
1/2 margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 szkl. cukru
5 żółtek
5 kostek sera ( 1 kg)
3 łyżki śmietany
1/2 litra mleka
3 łyżki oleju
1 budyń śmietankowy mały
Piana na wierzch:
1/2 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
5 białek
wiórki kokosowe
Sposób przyrządzenia:
Zagnieść składniki ciasta i wyłożyć dno blachy.
Wszystkie składniki masy serowej wyłożyć do miski, oprócz mleka, miksować i wtedy stopniowo dodawać mleko , wszystko dobrze zmiksować i wylać na blachę . Wstawić do piekarnika. Piec ok. 40h/220 C. Przed końcem pieczenia, gdy serniczek zacznie nabierać brązowej barwy, ubić masę z białek, dodać cukier, budyń i wiórki i wylać na ciasto. Zapiekać ok. 5 minut.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.