Ryżowa sałatka z krewetkami.

Składniki

2 torebki ugotowanego ryżu.
1 opakowanie krewetek dużych krewetek ( z Biedronki)
1/ 2 puszki ananasa w plastrach
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki dobrego majonezu
kawałek 1cm świeżego imbiru
sól i pieprz naturalny świeżo zmielony

Sposób przyrządzenia

Paprykę wydrążyć , umyć, pokroić w kostkę wielkości kukurydzy.

Dodać kukurydzę. pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, plastry ananasa pokrojone w kostkę.

Wymieszać.

Czosnek posiekać bardzo drobno , podobnie imbir. Dodać do warzyw. A potem dodać ryż.

Zamrożone krewetki wyłożyć do garnka, zalać wrzacą wodą , zamieszac odcedzić. Ponownie zalać wrzącą wodą, wymieszać, odcedzić. Zalać zimną wodą , zamieszać , odcedzić. W tem sposób pozbędziemy się przykrego zapachu a jednocześnie rozmroaimy je i poddamy obróbce cieplnej. Krewetki sa już wcześniej ugotowane , więc nie miejmy obaw, że będą surowe.

Oddzielamy twarde skorupki i dzielimy każdą krewetkę na trzy części. Bez obaw - nie jest tego dużo.

Krewetki dodajemy do warzyw i ryżu. Solimy i pieprzymy do smaku . a na koniec dodajemy majonez.

Sałatka może chwilę postać aby przeszla smakami.

Dla osób lubiących kolendrę radzę dodać parę listków. Sałatka nabierze bardziej tajskiego smaku.