40 dag mąki
- op drożdży w proszku (lub 5 dag świeżych)
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- 100g masła
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta soli
dodatki:
- 2 łodygi rabarbaru (obrane i pociachane)
- cukier puder
- tortownica 21cm
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem, odstaw. Jak zaczną „bombelkować” są gotowe do dalszej przemiany:)
Dodaj mąkę jajka, masło i sól. Wszystko pięknie zagnieć i odstaw. Jak ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do pieczenia.
Jeśli chcesz dodać bakalie lub inne dodatki to jest ten moment:)
PAMIĘTAJ ŻE SUKCESEM PUSZYSTEGO DROŻDŻOWCA JEST TO BY SKŁADNIKI BYŁY PODOBNEJ TEMPERATURY.
Piekłam w 195 stopniach w kuchence gazowej, 40 min. Po wyłączeniu odczekałam 10 min zeby otworzyć drzwiczki piekarnika. Następne 10 min odczekałam zanim wyciągnełam je z piecyka.
Wrażenia: Rewelacyjnie puszyste ciasto:)