jkm rozsmakował(a) się w tym!
Mąkę z masłem zmiksować lub zagniesć, aż powstanie kruszonka, po czym dodać cukier, esencję waniliową i miksować lub zagniatać, aż masa zacznie się łączyć. Nie zagniatać jednak dłużej niż to konieczne. Ciasto uformować w wałek o długości 30cm i średnicy 5cm, po czym zawinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę. Po tym czasie podgrzać piekarnik do 200 stopni (termoobieg 180) i 2 blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki i ostrym nożem pokroić je w 5mm plasterki. Ułożyć na blachach w niewielkim odstępie i piec 8-10 minut, aż się nieco zarumienią (ja piekłam 12 minut, 2 blachy na raz, w termoobiegu). Jeszcze przez 5 minut pozostawić na blasze, po czym ułożyć na kratce do wystygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki „Four ingredient book“ Joanny Farrow.
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.