Zupa paprykowa

Składniki

3 papryki (czerwone lub różnokolorowe)
1 średnia cebula
2 laski kiełbasy zwyczajnej (lub innej tego typu)
fasolka szparagowa
3-4 marchewki
ziemniaki
przecier pomidorowy
przyprawy: pieprz, sól, vegeta, ew. słodka papryka
natka pietruszki
mąka i śmietana do zaciagnięcia
olej

Sposób przyrządzenia

Nastawiamy garnek z wodą, do którego najpierw wrzucamy pokrojona w kostkę marchewkę (jest najtwardsza).

Na oleju podsmażamy pokrojone w grubszą kostkę papryki. Po ok. 10 minutach smażenia wrzucamy do garnka.

Na tym samym oleju smażymy pokrojoną w krążki kiełbasę oraz pokrojona w kostkę cebulę. Kiedy kiełbasa się zrumieni wkładamy do garnka.

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę ( ja wkładam podgotowana wcześniej z mrożonki lub słoika, jeśli dodajesz surową zrób to wcześniej).

Wszystkie składniki gotujemy do miękkości, którą preferujemy. Zaciągamy mąką ze śmietaną, dodajemy przecier oraz przyprawiamy.

Zupę podajemy posypaną natką zielonej pietruszki.

To ulubiona zupa mojej rodziny - polecamy:)