jkm rozsmakował(a) się w tym!
Wszystkie składniki oprócz migdałów i dżemu zagnieć możliwie krótko w jednolite ciasto. Ulep wałek i podziel na 22 równe kawałki. Z każdego zrób wałek wielkości i grubości palca (około 10 cm). Paluchy po upieczeniu bedą nieco grubsze więc nie mogą być formowane za grube wałki.
Przyciśnij każdy wałek w dwóch miejscach, aby zaznaczyć kształt palca. Tępą częścia noża lub wykałaczką, w odległośco około 1 i 6cm zrób lekkie nacięcia, które mają udawać zgjęcia palców. Na końcu każdego palucha wgnieć migdał.
Piekarnik nagrxzej do 180 stopni. Gotowe paluchy ułóż na blasze zachowując kilucentymetrowy odstęp i piecz 10 minut, aż się nieco zarumienią. Kiedy ostygną, oderwij delikatnie migdały, posmaruj dżemem i przyklej ponownie.
Smacznego!
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.