Batony wieloziarniste
Składniki
(forma 22-23 cm):
• 1 opakowanie Kresto słonecznik/dynia/pinia 300 g
• 150 g płatków owsianych górskich
• 6 łyżek masła orzechowego
• 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
• 4 łyżki miodu
• 50 g gorzkiej czekolady
• 4 łyżki wody
• szczypta soli
Sposób przyrządzenia
- Płatki przesypujemy na patelnię i prażymy je około 2 minuty, często mieszając.
- Na patelnię dosypujemy ziarna Kresto. Całość prażymy kolejne 3–4 minuty, aż do momentu osiągnięcia złotego koloru, często przy tym mieszając.
- Wyłączamy ogień, odkładamy 3 łyżki mieszanki do osobnej miski. Na patelnię dodaj: masło, masło orzechowe, miód, czekoladę i wodę. Całość mieszamy, aż do momentu połączenia składników.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią zawartość patelni i wyrównujemy masę.
- Wysypujemy na wierzch odłożone wcześniej ziarna i przy pomocy np. niewielkiego garnuszka ugniatamy masę tak, aby wszystko ściśle do siebie przylegało.
- Tak przygotowaną formę odstawiamy na ok. 1–2 godziny do lodówki.
- Zastygniętą masę kroimy na batony przy pomocy ostrego noża. Gotowe przechowujemy w słoiku/puszce w lodówce.