Zupa krem ze szparagów

Składniki

⁃ 1 pęczek szparagów zielonych
⁃ 3–4 średnie ziemniaki
⁃ 1 mała pietruszka
⁃ mały kawałek korzenia selera
⁃ 5 cm białej części pora
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
⁃ 750 ml wody Mama i ja
⁃ 1 łyżka masła
⁃ 2 łyżki oleju
⁃ sól, pieprz
⁃ pistacje, płatki migdałów
⁃ śmietana (opcjonalnie)
⁃ ulubione zioła

Sposób przyrządzenia

1.   Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.

2.   W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do środka pokrojone warzywa. Lekko je podsmażamy, mieszając co 3–4 minuty.

3.   Następnie do garnka dodajemy pokrojony por i obrany czosnek. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 1–2 minuty.

4.  Dolewamy wodę i jeśli wybraliśmy opcję z lubczykiem, dosypujemy zioła i całość gotujemy 5 minut.

5.   Z umytych szparagów odłamujemy łykowate końcówki (można je zamrozić i gdy uzbiera się większa ilość, wykorzystać je do przygotowania np. wywaru). Następnie dosypujemy pokrojone szparagi do garnka i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.

6.   Tak przygotowaną zupę blendujemy, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku.

7.   Podajemy ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.