⁃	1 pęczek szparagów zielonych
⁃	3–4 średnie ziemniaki
⁃	1 mała pietruszka
⁃	mały kawałek korzenia selera
⁃	5 cm białej części pora
⁃	2 ząbki czosnku
⁃	1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
⁃	750 ml wody Mama i ja
⁃	1 łyżka masła
⁃	2 łyżki oleju
⁃	sól, pieprz
⁃	pistacje, płatki migdałów
⁃	śmietana (opcjonalnie)
⁃	ulubione zioła
1. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do środka pokrojone warzywa. Lekko je podsmażamy, mieszając co 3–4 minuty.
3. Następnie do garnka dodajemy pokrojony por i obrany czosnek. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 1–2 minuty.
4. Dolewamy wodę i jeśli wybraliśmy opcję z lubczykiem, dosypujemy zioła i całość gotujemy 5 minut.
5. Z umytych szparagów odłamujemy łykowate końcówki (można je zamrozić i gdy uzbiera się większa ilość, wykorzystać je do przygotowania np. wywaru). Następnie dosypujemy pokrojone szparagi do garnka i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
6. Tak przygotowaną zupę blendujemy, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku.
7. Podajemy ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.