Kotlety z kaszy z indykiem

Składniki

⁃ 100 g kaszy bulgur
⁃ 250 g polędwiczki z indyka
⁃ woda niegazowana Mama i ja
⁃ 1/2 szklanki groszku mrożonego
⁃ 2 jajka w rozmiarze M

⁃ 2 łyżki otrębów owsianych
⁃ otarta skórka z małej cytryny
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ garść świeżej bazylii
⁃ sól, pieprz
⁃ olej lub masło klarowane

Sposób przyrządzenia

1. Kaszę gotujemy według zaleceń producenta, w wodzie źródlanej Mama i ja.

2. Indyka kroimy w drobną kostkę.

3. Przestudzoną kaszę i pokrojonego indyka przekładamy do miski. Dodajemy drobno starty czosnek, skórkę z cytryny, groszek i posiekaną bazylię. Wbijamy jajka i dodajemy otręby. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 minut.

4. Po tym czasie formujemy niewielkie kotleciki i wkładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je na średnim ogniu na złocisty kolor.

5. Usmażone kotlety podlewamy odrobiną wody Mama i ja, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut.

6. Kotlety podajemy z porcją ulubionych warzyw.