1. Masło, jajka i cukier ucieramy razem na puszysty krem. Następnie dodajemy miód i aromaty i całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość miksuj ponownie przez około 5 minut.
3. Wyrobione ciasto na trzy równe części.
4. Wykładamy pierwszą część ciasta do foremki (nie mniejszej niż 28 x 28 cm) z papierem do pieczenia w środku. Ciasto pieczemy w 180°C, na środkowej półce przez 7–8 minut. Po tym czasie odkładamy upieczony placek do ostudzenia pozostawiając papier do pieczenia na spodzie.
5. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy analogicznie.
6. Wlewamy do garnka 500 ml mleka i zagotowujemy. W pozostałej części mleka (100 ml) rozpuszczamy proszek budyniowy. Po zagotowaniu mleka dodajemy rozpuszczony budyń i zagotowujemy mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy na bok do ostudzenia.
7. Do misy miksera przekładamy zimny budyń, masło, cukier i całość ubijamy na puszysty krem. Gotowy odstawiamy na bok.
8. Następnie do misy miksera przekładamy masę kajmakową oraz masło, ubijamy kilka minut do uzyskania puszystego kremu.
9. Wkładamy do foremki pierwszą część upieczonego ciasta, wcześniej zdejmując z niego papier. Placek pokrywamy warstwą masy budyniowej i przykrywamy drugą częścią ciasta. Następnie rozsmarowujemy 1/2 masy kajmakowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Na jego wierzch wykładamy pozostałą część masy kajmakowej.
10. Ciasto posypujemy orzechami.
11. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy 3 łyżki wody. Przy pomocy worka cukierniczego lub łyżeczki nakładamy przygotowaną masę czekoladową na wierzch ciasta.
12. Przed podaniem ciasto schładzamy, najlepiej przez całą noc.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.