Bułeczki orkiszowe z rodzynkami

Składniki

Składniki na ciasto:

· 500 g mąki orkiszowej

· 250 ml mleka

· 80 g masła

· 70 g cukru

· 1 jajko

· 2 żółtka

· 7 g drożdży suszonych

· kilka kropli olejku waniliowego

· szczypta soli



Składniki na nadzienie:

· 250 g sera białego

· 100 g rodzynek BackMit

· 50 g masła (miękkiego)

· 3 łyżki cukru

· 1 łyżka cynamonu

· 1 jajko

· 50 ml mleka

Sposób przyrządzenia

1. Do dużej miski przesypujemy wszystkie suche składniki niezbędne do przygotowania ciasta. Jednocześnie łączymy roztopione masło z mlekiem i całość dolewamy do miski. Dodajemy jajko, żółtko i olejek. Wszystko dokładnie przez kilka minut wyrabiamy, aż do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Można to zrobić rękoma lub z wykorzystaniem robota kuchennego, używając końcówki do ciasta drożdżowego.

2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

3. W czasie, kiedy ciasto będzie wyrastać, możemy przygotować nadzienie. W tym celu rozgniatamy ser i dodajemy do niego pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.

4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat i dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2 cm i wykładamy na nie 1/2 nadzienia. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc podłużny wałek. Następnie tniemy go na 2–3 cm plastry. Powtarzamy czynność z drugą częścią ciasta.

5. Zwinięte plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odstępy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.

6. Smarujemy wyrośnięte ciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, na środkowej półce przez 15–20 minut.

7. Przed podaniem posypujemy bułeczki cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.