Wegetariańskie schabowe

Składniki

· 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht

· 1 jajko w rozmiarze L

· 2 ząbki czosnku

· mała cebula szalotka

· 1 łyżeczka majeranku

· 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

· 1 łyżka sosu sojowego

· 3 łyżki bułki tartej (plus bułka do otoczenia kotletów)

· 3 łyżki mąki pszennej

· pieprz

· olej do smażenia Rapso

Sposób przyrządzenia

1. Odsącz ciecierzycę z zalewy i przełóż ziarna do miski. Dodaj jajko, obrany czosnek, cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj. Dosyp bułkę tartą oraz mąkę i wymieszaj. Powinieneś uzyskać zwartą masę. Jeżeli konsystencja będzie zbyt lepka, dosyp bułkę tartą i mąkę.

2. Bierzemy kawałki przygotowanej masy o wielkości średniego orzecha włoskiego każdy i spłaszczamy delikatnie w dłoniach, tworząc płaskie kotleciki grubości 3-4 mm. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

3. Kotlety podajemy np. z ziemniakami i mizerią.