· 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
· 1 jajko w rozmiarze L
· 2 ząbki czosnku
· mała cebula szalotka
· 1 łyżeczka majeranku
· 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
· 1 łyżka sosu sojowego
· 3 łyżki bułki tartej (plus bułka do otoczenia kotletów)
· 3 łyżki mąki pszennej
· pieprz
· olej do smażenia Rapso
1. Odsącz ciecierzycę z zalewy i przełóż ziarna do miski. Dodaj jajko, obrany czosnek, cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj. Dosyp bułkę tartą oraz mąkę i wymieszaj. Powinieneś uzyskać zwartą masę. Jeżeli konsystencja będzie zbyt lepka, dosyp bułkę tartą i mąkę.
2. Bierzemy kawałki przygotowanej masy o wielkości średniego orzecha włoskiego każdy i spłaszczamy delikatnie w dłoniach, tworząc płaskie kotleciki grubości 3-4 mm. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
3. Kotlety podajemy np. z ziemniakami i mizerią.