Ciasto bananowe

Składniki

110 ml oleju
110 g białego cukru
110 g brązowego cukru lub 220 g tylko białego
2 jajka
3 przejrzałe banany - im ciemniejsze i bardziej miękkie, tym lepsze(zmiksować w malakserze)
260 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
włoskie orzechy i rodzynki - na objętość "czubata szklanka" - 2 garście
kilka kropel olejku pomarańczowego

Sposób przyrządzenia

W mikserze połączyć cukry z olejem, dodać jajka, ubijać 1 min.

Zmieszać mąkę z proszkiem i sodą, i dodać połowę do miksera.

Ubijać 1 min, dodać banany i resztę mąki, ubijać 3 min.

Dodać rodzynki i orzechy, wymieszać, przelać do formy i piec 90 + min.

Rozgrzać piec do 160C.Wysmarować masłem i oprószyć mąką formę do keksu piec jak wyżej.

Sprawdzić patyczkiem w środku po około 70 min. Musi być bardzo brązowe i będzie miało ładne

pęknięcie wzdłuż, a orzechy i rodzynki nie opadają na dno. Jeśli ktoś lubi można polać polewą ciemną.

Ja jak mam czasami jednego banana już czarnego i nikt go jeść nie chce to go rozgniatam do pojemnika i do zamrażarki, i jak mi się 3 uzbierają to mogę ciasto zrobić. Można również w sklepie taniej takie mocno dojrzałe aż czerniejące kupić.