Wegetariańska zupa kukurydziana

Składniki

Składniki na zupę:



· 4 kolby kukurydzy

· 1 czerwona papryka

· 1 duży pomidor

· 2 średniej wielkości ziemniaki

· 1 mała cebula

· 4 ząbki czosnku

· 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

· 1/2 litra wody Mama i ja

· 1/3 łyżeczki kuminu

· 1/3–1/2 łyżeczki curry

· 2 łyżki masła klarowanego

· sól, pieprz



Składniki do ozdobienia:



· pomidory koktajlowe

· świeża bazylia

· ziarna ugotowanej kukurydzy

Sposób przyrządzenia

1. Odcinamy ziarna surowej kukurydzy od kolby, dokładnie myjemy i przekładamy je do garnka. Następnie zalewamy 1/2 litra wody Mama i ja i gotujemy przez 15 minut. Odkładamy do miski 2 łyżki ugotowanej kukurydzy, która posłuży do ozdobienia.

2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je na rozgrzane na patelni masło i smażymy przez 7–10 minut, często mieszając.

3. Pokrojoną cebulę i czosnek dodajemy do ziemniaków i smażymy jeszcze przez minutę.

4. Następnie dosypujemy na patelnię pokrojoną paprykę i pomidora. Przykrywamy i dusimy całość ok. 5 minut.

5. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy ugotowaną kukurydzę, a następnie doprawiamy kurkumą, curry, mleczkiem, solą, pieprzem. Gotujemy wszystko przez 2–3 minuty. Tak przygotowane warzywa blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Zupę podawaj z ziarnami kukurydzy, plasterkami pomidora oraz z listkami bazylii.

 

 

 

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2zł

0,5 L – cena: 1,50zł

0,33 L – cena: ok. 1,2 zł