· 200 g mąki żytniej typu 720
· 350 g mąki pszennej typu 450–650
· 7 g drożdży suszonych instant
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka cukru
· 1 płaska łyżeczka soli
· 3 łyżki maku Kresto
· 3 łyżki mielonych migdałów BackMit (plus do wysypania foremki)
· 450 ml ciepłej wody
· 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso (plus do wysmarowania foremki)
1. Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę, 2 łyżki oleju i wyrabiamy przez kilka minut. Uzyskane w ten sposób ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
2. Ciasto smarujemy 1 łyżką oleju, przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zwilżonymi rękoma ponownie wyrabiamy ciasto.
4. Foremkę do pieczenia (średnich rozmiarów prostokąt) smarujemy olejem, wysypujemy mąką migdałową i wykładamy do środka ciasto. Foremkę z ciastem przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury trwa to ok. 30–60 minut.
5. Wyrośnięte ciasto delikatnie smarujemy olejem i posypujemy makiem. Tak przygotowaną formę ostrożnie wkładamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy ok. 30–40 minut.
6. Upieczony chleb studzimy na kratce.