Wykonanie zupy:
1. Ugotuj bulion (warzywny lub z mięsem).
2. Pieczarki oczyść lub obierz, pokrój w plasterki.
3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
4. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju Rapso.
5. Przełóż na patelnię cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki oraz szczyptę soli, wymieszaj. Duś, aż pieczarki osiągną lekko brązowy kolor.
6. Dodaj do wywaru soczewicę oraz grzyby i gotuj kilka minut, następnie dopraw do smaku
Wykonanie pulpecików:
1.Mięso przełóż do miski i dodaj do niego jajko, paprykę w proszku (ostrą i słodką), ok. 1 łyżeczki soli, starty czosnek oraz otręby.
3. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.
4. Po tym czasie uformuj małe pulpeciki i smaż je ze wszystkich stron na oleju Rapso, na średnim ogniu.
5. Serwuj tak jak na zdjęciu, czyli nadziane na wykałaczkę, lub po prostu włożone do talerza wraz z zupą.
Wykonanie kluseczek:
1. Wymieszaj wszystkie składniki podane w przepisie na kluseczki. Uzyskane w ten sposób ciasto musi być bardzo twarde. Jego konsystencję regulujemy dosypując mąki.
3. Uformuj kulę i zetrzyj ją na tarce z dużymi oczkami.
4. Kluseczki przesyp na stolnicy mąką i pozostaw do podeschnięcia.
5. Gotuj we wrzątku 2–3 minuty i podawaj wraz z zupą i ziołami.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.