Wielkanocna babka kokosowa

Składniki

· 5 jajek L

· 170 ml oleju Rapso

· 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych Kresto

· szklanka drobnego cukru do wypieków

· 160 g mąki pszennej

· 100 g mąki ziemniaczanej

· cukier waniliowy lub pestki z wanilii

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· 2 łyżki oleju do posmarowania formy

· bułka tarta, otręby owsiane lub mielone orzechy do wysypania formy (np. BackMit)



Składniki lukier:

· cukier puder

· sok z cytryny

· skórka otarta z cytryny

· 1 kropelka różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)

· maliny



Składniki polewa:

· 500 g truskawek

· 2 łyżki cukru

Sposób przyrządzenia

1.Jajka przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier waniliowy lub ziarenka wanilii i miksujemy do momentu uzyskania białego kremu o jednolitej konsystencji (10–12 minut).

2. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 165°C (góra-dół, bez termo obiegu), smarujemy formę olejem i wysypujemy posypką.

3. Do drugiej miski przesypujemy mąkę (przesiewamy), wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.

4. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mieszankę mąki oraz olej i wszystko delikatnie dokładnie mieszamy szpatułką (najlepiej silikonową).

5. Wykładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. 35–40 minut, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem.

6. Upieczone ciasto studzimy na kratce.

7. Przygotowujemy lukier (łączymy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki), polewamy nim babkę, a po zastygnięciu posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy np. malinami.

8. Przygotowujemy polewę. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka wraz z cukrem i 2 łyżkami wody. Gotujemy 5–7 minut. Przygotowaną polewą polewamy ciasto ułożone już na talerzach.