· 5 jajek L
· 170 ml oleju Rapso
· 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych Kresto
· szklanka drobnego cukru do wypieków
· 160 g mąki pszennej
· 100 g mąki ziemniaczanej
· cukier waniliowy lub pestki z wanilii
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki oleju do posmarowania formy
· bułka tarta, otręby owsiane lub mielone orzechy do wysypania formy (np. BackMit)
Składniki lukier:
· cukier puder
· sok z cytryny
· skórka otarta z cytryny
· 1 kropelka różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
· maliny
Składniki polewa:
· 500 g truskawek
· 2 łyżki cukru
1.Jajka przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier waniliowy lub ziarenka wanilii i miksujemy do momentu uzyskania białego kremu o jednolitej konsystencji (10–12 minut).
2. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 165°C (góra-dół, bez termo obiegu), smarujemy formę olejem i wysypujemy posypką.
3. Do drugiej miski przesypujemy mąkę (przesiewamy), wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mieszankę mąki oraz olej i wszystko delikatnie dokładnie mieszamy szpatułką (najlepiej silikonową).
5. Wykładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. 35–40 minut, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem.
6. Upieczone ciasto studzimy na kratce.
7. Przygotowujemy lukier (łączymy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki), polewamy nim babkę, a po zastygnięciu posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy np. malinami.
8. Przygotowujemy polewę. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka wraz z cukrem i 2 łyżkami wody. Gotujemy 5–7 minut. Przygotowaną polewą polewamy ciasto ułożone już na talerzach.