Wielkanocny mazurek migdałowy

Składniki

· 5 jajek (wielkość M)

· 160 g tartych migdałów BackMit

· 100 g cukru lub 130 g erytrolu

· 1 opakowanie cukru waniliowego

· otarta skórka z 1 pomarańczy

· 2 łyżki oleju Rapso

· olejek migdałowy

· masło do wysmarowania formy



Polewa i dodatki:

· 4 białe czekolady

· orzechy pekan

· owoce według uznania

· 6 łyżek gęstej śmietany 30%

Sposób przyrządzenia

1. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier/erytrol, cukier waniliowy i ubijamy całość do uzyskania kremu, bez cukrowych grudek. Cały proces trwa ok. 10–12 minut.

2. Dodajemy do masy tarte migdały, skórkę z pomarańczy i olej. Całość bardzo delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.

3. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy migdałami tartymi.

4. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 165°C. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem.

5. Ciasto studzimy.

6. Rozpuszczamy białą czekoladę: łamiemy na kawałki, umieszczamy w dużej plastikowej lub metalowej misce, stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą, doprowadzając do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dodajemy śmietanę i 2–3 krople olejku migdałowego. Całość cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minut.

7. Wylewamy masę czekoladową na ostudzone ciasto.

8. Ciasto ozdabiamy według upodobań orzechami pekan oraz owocami. Podajemy schłodzone. Przechowujemy je w lodówce.