Ciasto migdałowe z Majorki

Składniki

· tłuszcz do posmarowania tortownicy

· 8 jaj (rozmiar M)

· 1 paczka cukru waniliowego

· 300 g Tartych migdałów BackMit

· 240 g GP cukru trzcinowego

· starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy

· 30 g całych migdałów (bez skórki)

· cukier puder

· cynamon

Sposób przyrządzenia

1. Rozgrzej piekarnik (kuchenka elektryczna: 175°C/termoobieg: 150°C/gaz: etap 2). Posmaruj tortownicę (Ø 26 cm) tłuszczem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka, cukier waniliowy i cukier zmiksuj na kremową masę. Do masy dołóż tarte migdały , skórkę cytrynową i pomarańczową oraz cynamon, dobrze zmiksuj. Ubij białka na sztywno i dołóż do masy migdałowej, a następnie delikatnie wymieszaj.

2. Przełóż masę migdałową do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Po około 50 minutach sprawdź długim drewnianym szpikulcem, czy ciasto zostało dobrze upieczone. Jeżeli ciasto się przykleja do szpikulca, piecz ciasto przez kolejne 5-10 minut i przykryj folią aluminiową, aby powierzchnia nie stała się brązowa.

3. W międzyczasie posiekaj migdały i zblanszuj je oraz pozostaw do wystygnięcia.

4. Ostygnięte ciasto delikatnie wyjmij z formy i posyp dużą ilością cukru pudru oraz sprażonymi migdałami.