· tłuszcz do posmarowania tortownicy
· 8 jaj (rozmiar M)
· 1 paczka cukru waniliowego
· 300 g Tartych migdałów BackMit
· 240 g GP cukru trzcinowego
· starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy
· 30 g całych migdałów (bez skórki)
· cukier puder
· cynamon
1. Rozgrzej piekarnik (kuchenka elektryczna: 175°C/termoobieg: 150°C/gaz: etap 2). Posmaruj tortownicę (Ø 26 cm) tłuszczem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka, cukier waniliowy i cukier zmiksuj na kremową masę. Do masy dołóż tarte migdały , skórkę cytrynową i pomarańczową oraz cynamon, dobrze zmiksuj. Ubij białka na sztywno i dołóż do masy migdałowej, a następnie delikatnie wymieszaj.
2. Przełóż masę migdałową do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Po około 50 minutach sprawdź długim drewnianym szpikulcem, czy ciasto zostało dobrze upieczone. Jeżeli ciasto się przykleja do szpikulca, piecz ciasto przez kolejne 5-10 minut i przykryj folią aluminiową, aby powierzchnia nie stała się brązowa.
3. W międzyczasie posiekaj migdały i zblanszuj je oraz pozostaw do wystygnięcia.
4. Ostygnięte ciasto delikatnie wyjmij z formy i posyp dużą ilością cukru pudru oraz sprażonymi migdałami.