Kuskus izraelski marki Halina z kolorowymi warzywami
Składniki
1 opakowanie kuskusu izraelskiego Halina (2x100 g)
2 średnie marchewki
2 garści groszku cukrowego (może być mrożony)
1 szklanka groszku mrożonego
1 szklanka fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
1 szklanka fasolki szparagowej żółtej (może być mrożona)
300 g brukselki (może być mrożona)
1 papryka słodka
1–2 ostre papryczki (według uznania)
100 g pomidorów koktajlowych
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 cm imbiru (świeżego)
2 łyżki oleju
1–2 łyżki masła
sól
pieprz
ulubione zioła
Sposób przyrządzenia
- Kuskus gotujemy według zaleceń producenta.
- W tym czasie przygotowujemy warzywa, mrożone najlepiej wcześniej rozmrozić.
- Cebulę, czosnek, imbir obieramy. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek i imbir w drobną kostkę.
- Na dużą patelnię lub duży wok wlewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy czosnek i imbir. Smażymy 1 minutę.
- Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz brukselkę. Mieszamy, dodajemy 2 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut.
- Dodajemy na patelnię fasolki oraz groszki. Mieszamy i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut.
- Dodajemy pokrojone papryki oraz pomidorki. Mieszamy i dusimy chwilkę.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy masło i mieszamy. Tak przygotowane warzywa są al dente, dzięki czemu zawierają więcej witamin i mikroelementów.
- Warzywa podajemy z ugotowanym kuskusem izraelskim.