Składniki na 4 porcje:
• rosół- około 1,5 litra
• żółtka- 4 szt.
• imbir- kawałek o długości 1cm
• cytryna- skórka z 1 szt. oraz sok z 1/3 szt.
• kurkuma- 2/3 łyżeczki
• pieprz- do doprawienia
• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki- do podania
Rosół, z dodatkiem imbiru oraz kurkumy, gotujemy przez około 5 minut. W międzyczasie jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy, wlewamy pół chochelki gorącego rosołu i mieszamy, a następnie przelewamy do garnka z rosołem. Z cytryny wyciskamy sok, ścieramy skórkę i dodajemy do rosołu. Podajemy z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.