50 dag filetów z delikatnej ryby, np. dorsza, łososia
łyżka octu
200g ryżu jaśminowego marki Britta
4 łyżki przecieru pomidorowego
marchewka
pietruszka
kawałek selera
nieduży por
2 cebule
1/2 szklanki oleju
spora szczypta mielonej słodkiej papryki
3 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
sól, pieprz, cukier
Filety pokropić octem i lekko posolić, pokroić na niewielkie porcje i odstawić na 30 min. Po tym czasie zrumienić na połowie oleju (1/4 szklanki). Warzywa obrać, umyć, pokroić w paski i poddusić na 2 łyżkach oleju, posolić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć na sitku, dodać przecier pomidorowy, uduszone warzywa oraz usmażone porcje ryby. Risotto doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem, lekko wymieszać, przełożyć do wysmarowanego pozostałym olejem naczynia żaroodpornego i wygładzić powierzchnię. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Przed podaniem posypać rozmarynem.