Tort śmietankowo-owocowy

Składniki

Składniki na biszkopt nr 1

⁃ 5 dużych jajek ( w temp. pokojowej)
⁃ 3/4 szklanki mąki pszennej
⁃ 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
⁃ 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
⁃ cukier waniliowy
⁃ szczypta soli

Składniki na biszkopt nr 2

⁃ 5 dużych jajek (w temp. pokojowej)
⁃ 1/2 szklanki mąki pszennej
⁃ 1/4 szklanki gorzkiego kakao
⁃ 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
⁃ 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
⁃ cukier waniliowy
⁃ szczypta soli

Składniki na masę tortową

⁃ 1 litr serka mascarpone
⁃ 1 litr śmietany 36%
⁃ 4 galaretki w różnych kolorach
⁃ 1 i 1/2 szklanki mocnej herbaty (zimnej), do nasączenia biszkoptu

Sposób przyrządzenia

1.  Galaretki rozpuszczamy w wodzie Mama i ja i przelewamy do czterech głębokich talerzy. Dodajemy o 100 ml wody mniej niż zaleca producent.

2.  Biszkopt nr 1rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy po trochu cukier. Po każdym dosypaniu miksujemy ok. 1 minutę. Na koniec dodajemy cukier waniliowy i ponownie miksujemy ok. 1 minutę.

3.  Żółtka po kolei dodajemy do ubitej masy, a całość mieszamy na średnich obrotach.

4.  Obydwa rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy do ubitej masy jajecznej, a następnie delikatnie szpatułką łączymy wszystkie składniki.

5.  Wykładamy dno formy do biszkoptu (średnica ok. 25 cm) papierem do pieczenia.  W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do 160°C.

7.  Do tak przygotowanej formy wylewamy masę, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 30 minut. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.

8.  Po upieczeniu rzucamy formą z biszkoptem z wysokości 30 cm (na stół lub podłogę) w celu usunięcia nadmiaru powietrza.

9.  Drugi biszkopt przygotowujemy w analogiczny sposób.

10. Ścięte galaretki kroimy w kostkę i odkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.

11. Masa tortowa – do misy miksera przekładamy serek mascarpone oraz śmietanę i miksujemy, najpierw na mniejszych obrotach, stopniowo zwiększając je do maksymalnej prędkości.

12. Część ubitej masy odkładamy do dekoracji tortu, natomiast pozostałość mieszamy z pokrojoną galaretką.

14. Biszkopty dzielimy  na 3 równe części.

15. Układamy spód biszkoptu na paterze, nasączamy dokładnie herbatą i smarujemy masą śmietanowo-galaretkową. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami. Górę tortu nasączamy i smarujemy odłożoną częścią czystej masy śmietanowej.

16. Tort zdobimy według własnych upodobań.