Składniki na 2 porcje:
• 1 szklanka makaronu Lubella Pełne Ziarno Kokardki
• garść roszponki
• 5-6 suszonych pomidorów
• ½ szklanki czarnych oliwek
• 2 łyżki kukurydzy
• ½ papryki żółtej
• pomidorki koktajlowe
• 300 gram piersi kurczaka
• szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu
• oliwa z oliwek do smażenia
• dressing miodowo – musztardowy: 1 łyżka miodu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu
Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy. Na oliwie z oliwek smażymy pierś i studzimy. Składniki dressingu mieszamy dokładnie. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki kroimy drobno. Na dnie słoika układamy: roszponkę, ugotowany makaron, pokrojoną paprykę. Wlewamy dressing. Układamy kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch dekorujemy roszponką. Zamykamy słoik i zabieramy na lunch do pracy lub ze sobą na wynos.