Racuchy z jabłkami

Składniki

300g mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru pudru, 3-4 jabłka, tłuszcz do smażenia.

Sposób przyrządzenia

1. Zmieszaj mleko, jajka, mąkę i cukier drewnianą łyżką. Postaraj się, by konstystencja była gładka. Podaj proszku po pieczenia.


2. Obierz jabłka, pokrój na drobne kawałeczki. Możesz też je zetrzeć na tarce. Wymieszaj z ciastem.


3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, lekko pokryj tłuszczem do smażenia (najlepiej masełkiem). Wylej łyżkę ciasta na patelnię. Smaż około 2-3 minuty z każdej strony, aż placek się zarumieni. 


4. Posyp cukrem pudrem lub polej śmietaną. Smacznego!


Przepis pochodzi ze strony Polonist.