Jaja zapiekane w Ryżu Białym marki Britta i sosie pieczarkowym  - przepis. Przepisy na ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Jaja zapiekane w Ryżu Białym marki Britta i sosie pieczarkowym     
 
    
        Jaja zapiekane w Ryżu Białym marki Britta i sosie pieczarkowym 
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        8 jaj
2 torebki Ryżu Białego Britta (po 100 g)
łyżka masła
nieduża cebula
1/2 szklanki startego żółtego sera
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka masła do naczynia żaroodpornego
20 dag pieczarek
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka słodkiej śmietanki 12-proc.
sok cytrynowy
sól, pieprz
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Ugotować jaja na półtwardo (4-5 min od momentu gdy woda zacznie wrzeć), ostudzić, obrać ze skorupek. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać. Na łyżce masła podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja. Przygotować sos pieczarkowy: na maśle podsmażyć pokrojone drobno pieczarki, odparować nadmiar płynu, wsypać mąkę, chwilę przesmażyć razem, wlać śmietankę. Mieszając doprowadzić do zagęszczenia sosu, doprawić go solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Potrawę zalać sosem, posypać startym serem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
                
              
    
    
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.