- miód 3 łyżki
- płatki owsiane 5 łyżek
- otręby żytnie 2 łyżki
- rodzynki 1 łyżka
- ziarno sezamu 1 łyżka
- jagody goji 1 łyżka
- suszona żurawina 1 łyżka
- płatki migdałowe 2 łyżki
- orzechy włoskie krojone 1 garść
- mleko waniliowe
- świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki
Miód rozgrzać na patelni. Gdy zacznie się delikatnie karmelizować, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie połączyć i chwilę podsmażać. Następnie mieszankę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wystudzić. Tak przygotowaną granolę pokruszyć, wyporcjować do miseczek i zalać mlekiem waniliowym (ciepłym lub zimnym – w zależności od preferencji). Udekorować świeżymi owocami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Smacznego !