Masło orzechowo-sezamowe - przepis. Przepisy na ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Masło orzechowo-sezamowe
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
300 g orzechów laskowych KRESTO
100 g sezamu KRESTO
40 ml oleju Rapso
sól
Sposób przyrządzenia:
- Orzechy przesypujemy na suchą patelnię i prażymy do czasu, aż nabiorą delikatnego, brązowego koloru. Cały czas potrząsamy patelnią, żeby nie przywarły.
- Sezam prażymy na suchej patelni do czasu bardzo delikatnego zarumienienia.
- Ostudzone orzechy, garstka po garstce pozbawiamy brązowej skórki, pocierając je dłońmi. Postępujemy tak ze wszystkimi orzechami.
- Obrane orzechy, sezam i olej przekładamy do blendera o dużej mocy i blendujemy na jednolity krem lub pozostawiając odrobinę niezmielonych kawałków.
- Solimy do smaku.
- Gotowe masło przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy do miesiąca w lodówce.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.