1 kg wątróbki cielęcej bądź drobiowej
1 duża cebula
1 papryka
Puszka pomidorów krojonych
Ocet balsamiczny
Ostry sos (2 łyżki koncentratu pomidorowego + papryka ostra/sos tabasco + sos sojowy)
2 łyżki otrąb owsianych
Szklanka wody
Cebulę i paprykę drobno posiekać, wątróbkę pokroić w małe kawałki (2x2) następnie wymieszać je razem dodając octu balsamicznego i sosu ostrego (zmieszanego z przecieru , sosu sojowego i papryki ostrej/sosu tabsco).
Odstawić do lodówki na jakieś 30 minut.
W garnku przetartym papierem z oliwą podsmażamy wątróbkę z warzywami aż zmieni kolor do tego dodajemy pomidory i dolewamy gorącej wody i wsypujemy otręby.
Możemy do smaku doprawić jeszcze koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym, słodzikiem i na ostro oraz solą.
Całość na małym ogniu dusimy pod przykryciem około 20 – 30 minut. Wyłączamy i zostawiam aby doszło w cieple.
Sos pięknie się zagęści od otrąb i pomidorów i będzie aromatycznie pachniał papryką.
Dieta Dukana II etap