Komosa ryżowa nie bez powodu zyskuje na popularności, zawiera duże ilości błonnika i białka, ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna! Warto więc wprowadzić ją do swojego menu i korzystać z jej właściwości do woli. Poniżej przepis na pyszne placki z cukinii i komosy ryżowej z dodatkiem hummusu. Placuszki są bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, lunch lub pyszna przekąska na gorąco i na zimno. Śmiało można zabrać je ze sobą do pracy lub na piknik w plenerze. Idealnie komponują się z ulubionym sosem np. jogurtowym, ziołowym czy sosem z tahini. Smakują dorosłym i dzieciom, a ze względu na swój skład śmiało mogą wzbogacić menu wegetarian.
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy szklankę wody i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
2. Cebulę i czosnek kroimy i wraz z przyprawami podsmażamy na patelni.
3. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
4. Dodajemy hummus i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
5. Formując małe placki, smażymy na patelni, około 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówka: Placuszki serwujemy z ulubionym sosem np. jogurtowym, czosnkowym lub tahini
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.