Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem Britta - przepis. Przepisy na ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem Britta
Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem Britta
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
4 udka z kurczaka
20 dag ryżu białego marki Britta
3 łyżki oleju z winogron lub oliwy
duża cebula
duży ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka
1 ½ szklanki rosołu drobiowego z kostki
kilka nitek szafranu
nieduży liść laurowy
sól, pieprz
zielony groszek konserwowy do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju (oliwie) z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dodać do udek wraz z liściem laurowym. Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlać do przygotowanego kurczaka. Przykryć go ryżem (nie mieszać). Zapiekać ok. 30 min. pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 C. Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze podgrzewać.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.