Składniki (6-8 porcji)
• 1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
• 1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
• 5 ząbków czosnku
• 1 duża czerwona cebula
• 2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
• 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 jajko
• 2 łyżki otrąb owsianych
• nasiona sezamu
• sól, pieprz
Dodatki:
• ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
• bułki (np. na żytnim zakwasie)
• sałata
• zielone ogórki
• czerwona cebula
• koperek
• ocet balsamiczny (2 łyżki)
• miód (1 łyżka)
• olej
• dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki
Sposób przygotowania:
1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.
3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.
4. Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).
5. Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.
6. W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.
7. Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.
8. Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.