Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną

Składniki

• 1,5 litra wody niegazowanej Mama i ja
• 2 polędwiczki z dorsza (każda po około 150 g)
• 1 woreczek kaszy jaglanej
• 1 brokuł
• 1 marchewka

Sos koperkowy:
• 3 łyżki świeżego koperku
• 300 ml bulionu warzywnego
• 40 ml mleka
• łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
• łyżka mąki pszennej

Sposób przyrządzenia

1. Brokuły myjemy, rozdzielamy w różyczki i gotujemy na parze przez około 15 minut.

2. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski (możemy również użyć temperówki do warzyw),
a następnie gotujemy na parze przez około 25 minut.

3. Rybę dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Następnie gotujemy ją na parze (do miękkości – około 10 minut).

4. W międzyczasie w wodzie Mama i ja gotujemy kaszę jaglaną (według przepisu z opakowania).

 

5. Przygotowujemy sos koperkowy. 150 ml bulionu warzywnego wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej części dodajemy mąkę, mleko, olej oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do wrzącego wywaru i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

6. Rybę polewamy sosem i podajemy wraz z ugotowanymi warzywami.