Klopsiki:
• 500 g mielonego mięsa drobiowego
• 1 jajko
• 4 łyżki bułki tartej
• 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
• 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
• sól i ostra papryka do smaku
• bułka tarta do obtoczenia
• olej rzepakowy do smażenia
Sos:
• 3 pomidory
• ½ szklanki wody
• 5 ząbków czosnku
• 1 łyżeczka płatków chili
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki cukru
• ¼ łyżeczki soli
• 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
• ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 3-4 gałązki natki pietruszki
Klopsiki:
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.
Sos:
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.
Sos podawać na zimno lub ciepło.
Smacznego!